Denizaltı

Eldeki kaynaklara göre Osmanlıda denizaltı ile ilk kez 1719 da III. Ahmed’in çocukları için yapılan sünnet düğünü şenliklerinde ortaya çıkmıştır. Seyyit  Vehbi, Surnamesi’nin 145 A ve 146 B sayfalarında bu şenlikleri anlatırken, tersane mimarı İbrahim Efendi tarafından yapılan sandal büyüklüğündeki bir timsahın tersane koyundan çıkarılarak Padişah otağının önüne gelip orada tekrar denize daldığı, bu timsahın bir müddet sonra tekrar su üstüne çıktığı, daha sonra beş kişinin ellerinde zerde ve pilav tepsileriyle birer birer timsahın ağzından çıktıklarından bahsedilmektedir.

1886 yılında ise İsveçli Nortfelt firmasına iki buçuk ayda İstanbul’da teslim edilmek şartı ile, beheri 11.000 sterline 2 adet denizaltı sipariş edilmiş, 6 Eylül 1886’da sandıklar içinde İstanbul’a getirilen parçalar Taşkızak Tersanesi’nde monte edilerek denize indirme merasimi yapılmıştır.  Ancak dalış tecrübesi 5 Şubat 1887 de yapılmıştır. Dalış tecrübesi yapılan denizaltıların teslim protokolü yapıldıktan sonra gemilere Abdülhamid ve Abdülmecit Denizaltıları adı verilerek gemi mühendisi (mucit mühendis!) George William Garret’e şeref payesi olarak binbaşılık rütbesi verilmiştir.

Osmanlı Saray erkânı, havacılığa olduğu gibi denizaltıcılığa da önem vermemiş veya önem vermekte çok gecikmiş, ilk başlarda konuyu şenlik ve festival aracı bir eğlence olarak görmüştür. Bu nedenle resimde denizaltı konusu Osmanlı’nın ilk denizaltıyı kavram olarak algılamaktaki zaafı biraz esprili olarak nakşedilmiştir.    

Ebat : 28 x 33

Submarine

According to historical resources, the first submarine in Ottoman Empire showed up at the circumcision feast organised for the children of Sultan Ahmet III in 1719.

Seyyit Vehbi,wrote in his book Surname (literary text about the feast) in pages 145 A and 145 B that a mechanical alligator having the size of a sandal, which was built by the shipyard architect Master İbrahim,had appeared at the shipyard bay and came out of the sea in front  of the Sultan ‘s pavillion. The alligator plunged into the sea and after some time it surfaced again. Then five servants emerged from the mouth of the alligator with trays full of food. İn 1886, two submarines were ordered by Ottomans to Nortfeld company of Sweden,to be delivered in two and a half months time. The price of each submarine was 11,000 pounds. The parts of submarines arrived in İstanbul on September 6,1886 and they were assembled at Taşkızak Shipyard and a launching ceremony was held.

First submersion and surfacing tests were fulfilled on February5,1887.Afterwards ,delivery protocols were signed and the submarines were given the names of the sons of Sultan Ahmet III ,Abdülhamid and Abdülmecid.

Marine engineer George William Garret titled with an honour rank of lieutenant commander for his invention.

Ottoman goverment did not value the importance of aviation and the use of submarines in the navy  on time. Ottomans’ perceivance of submarine technology  was so weak that they just used it for entertainment in the first place. This situation was impregnated in the Picture in a humouristic way.